Studieschuld en hypotheek in 2019: dit moet je weten!
Heb jij een studieschuld en wil je binnenkort een hypotheek aanvragen? Je bent niet de enige! Steeds meer starters gaan de huizenmarkt op met een studielening op zak. Dat is vervelend, maar zeker geen ramp. Ook mét studieschuld is er in 2019 genoeg mogelijk! 3 vragen over het berekenen, verzwijgen en aflossen van jouw studieschuld.
3 vragen over jouw studieschuld en hypotheek in 2019
1. Hoe kan ik mijn hypotheek met studieschuld berekenen?
Dat hangt ervan af of jouw studieschuld onder het oude of nieuwe leenstelsel valt. Om jouw maximale hypotheek met studieschuld te berekenen, kijkt een geldverstrekker naar de totale restschuld. Het rentepercentage dat je betaalt heeft geen invloed. De ‘weegfactor’ waar banken mee rekenen wel:
Weegfactor oud leenstelsel (voor 1 juli 2015)
Voor een studielening in het oude leenstelsel gebruiken banken een weegfactor van 0.75% om jouw hypotheek te berekenen. Heb jij 20.000 euro aan studieschuld? Dan wordt er 150 euro (0,75% van 20.000 euro) als kredietlast getoetst.
Weegfactor nieuw leenstelsel (na 1 juli 2015)
Voor iedere studieschuld die in het nieuwe leenstelsel ontstaat, geldt een weegfactor van 0.45%. Bij een studielening van 20.000 euro nemen geldverstrekkers maandelijks 90 euro mee als kredietlast in de berekening van jouw maximale hypotheek (0.45% van 20.000 euro).
2. Kan ik mijn studieschuld verzwijgen?
Ja, in theorie kun je jouw studieschuld verzwijgen. Maar doe dit zeker niet! Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR. Banken en geldvertrekkers kunnen deze informatie over jou dus niet terugvinden. Maar, het is zeker geen aanrader! Een studieschuld blijft een maandelijks terugkerende financiële verplichting. Daarom is je studieschuld niet opgeven géén goed idee. Je gaat namelijk meer lenen dan je eigenlijk kan betalen. Heb je een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie en heb je jouw studieschuld niet opgegeven? Dan kun je die garantie op je buik schrijven als je niet eerlijk bent geweest!
3. Wat is slim: studieschuld aflossen of sparen voor mijn hypotheek?
Dit is een vraag die bij steeds meer starters speelt. Tegenwoordig leen je nog maar 100% van de woningwaarde. Tot 1 januari 2018 was dat nog 101%. In praktijk hield je dan nog wat geld over, bijvoorbeeld om een deel van de kosten koper te betalen. Dit geld moet je nu zelf opbrengen. En dat bedrag loopt in de duizenden euro’s en loopt verder op als je ook nog eens boven de vraagprijs wil bieden. Het kan dus voordeliger zijn om je studieschuld aflossen nog even uit te stellen. Zo kun jij je spaarrekening sneller spekken! Exact berekenen wat in jouw geval verstandig is? Overleg dan op voorhand met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die rekent dan samen met jou uit wat jou op korte termijn het meeste oplevert.
Opties weten? Bel Academica!
Bel 078 648 14 18 voor onafhankelijk advies of laat hieronder je gegevens achter. Wij reken precies voor jou uit hoe hoog jouw hypotheek wordt op basis van jouw inkomen en je studieschuld.