Kosten koper 2022: hoeveel betaal je?
Als je een woning gaat kopen, krijg je te maken met kosten koper (k.k.). Wat is ‘kosten koper’ precies en op hoeveel kosten moet je ongeveer rekenen in 2022? We zochten het voor je uit!
Wat is ‘kosten koper’?
De koper van een woning betaalt kosten om de koop rond te krijgen. Onderstaande kosten vallen onder kosten koper:
- Overdrachtsbelasting
- Notariskosten (hypotheek- en transportakte)
- Kosten registratie Kadaster
- Advies- en bemiddelingskosten hypotheek
- Taxatierapport
- Bouwkundige keuring
- Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Afschaffing overdrachtsbelasting kosten koper voor starters
Ben je jonger dan 35 jaar en starter of doorstromer op de woningmarkt? Én is de aanschafwaarde van je huis lager dan 400.000? Dan zijn je kosten koper en stuk lager. Sinds januari 2021 is de overdrachtsbelasting afgeschaft voor starters tussen de 18 en 35 jaar. Dat scheelt je 2% van het aankoopbedrag! Bij een huis van 300.000 euro, gaat het om 6.000 euro die je nu niet meer bij je kosten koper hoeft op te tellen.
Hoeveel is kosten koper in 2022?
Het verschilt per situatie hoeveel de kosten koper bedragen. Gemiddeld kun je denken aan zo'n 12.000 euro (inclusief 2% overdrachtsbelasting) bij een huis van 300.000 euro. Wél heel fijn: een groot deel van de kosten koper is fiscaal aftrekbaar, waaronder:
- Advies- en bemiddelingskosten hypotheek
- Kosten hypotheekakte
- Kosten NHG
- Taxatiekosten (voor aanvraag hypotheek)
Kosten koper meefinancieren in 2022?
Voorheen kon je de kosten koper volledig meefinancieren in de hypotheek. Al sinds 1 januari 2018 mag je helemaal geen kosten koper meer meefinancieren. Nu in 2022 leen je nog maximaal 100% van de woningwaarde (eventueel aangevuld met een bedrag voor verduurzaming van de woning). Het meefinancieren van kosten koper is dus voorbij.
Kosten koper, laat het berekenen
Wil je precies weten waar je aan toe bent? Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter. We berekenen dan exact hoeveel kosten koper je kwijt bent in jouw situatie.