Inrichting woonkamer

Overbieden huis in 2022? Let op adder onder het gras!


41.928 keer gelezen

Je hebt de woning van je dromen bezichtigd. Je moét en zal dit huis hebben! Er zijn veel gegadigden, dus jij gaat overbieden op het huis. En met succes: je bent de gelukkige koper! En dan… gaat het toch mis. Lees snel wat jij – net als andere kopers – over het hoofd hebt gezien.

Bieden boven vraagprijs lijkt norm te worden

In 2022 lijkt de Nederlandse huizenmarkt een ware slangenkuil. De concurrentie is moordend. Een huis bezichtigen is tegenwoordig al een hele opgave. De rijen zijn dik en de kans dat je überhaupt mag kijken is klein. Mag je bezichtigen en ga je een bod uitbrengen? Overbieden op een huis is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.

De adder onder het gras: je maximale hypotheek

Maar als je dan de hypotheekaanvraag wil doen, blijkt er een addertje onder het gras te zitten! Een nogal flinke adder. Jij hebt geboden boven vraagprijs en getekend voor een huis, terwijl je de hypotheek niet rond kunt krijgen. Om jouw hypotheek rond te krijgen heb je namelijk een taxatierapport nodig van de woning. In dit rapport schat een taxateur de werkelijke woningwaarde in. Jij levert je taxatierapport in bij de bank. Op basis van onder andere de getaxeerde woningwaarde bepaalt de bank hoe hoog de hypotheek is die jij krijgt. En die kan ver onder de koopsom liggen, waardoor je niet genoeg geld kunt lenen. Je kan dus in de problemen komen door te overbieden op een huis.

Overbieden huis in 2022: hoeveel geld kan je te kort komen?

Stel: je hebt een woning op het oog met een getaxeerde waarde van 300.000 euro.

  • Jouw bod: 325.000 euro.
  • Je mag lenen bij de bank: maximaal 300.000 euro (100% van woningwaarde in 2022)
  • Jouw tekort: 25.000 euro plus 7.000 euro aan kosten koper, waarbij we ervan uitgaan dat er geen overdrachtsbelasting van toepassing is

Een snel rekensommetje laat zien dat je 32.000 euro aan eigen middelen moet inbrengen! Kan je dit bedrag zelf niet ophoesten? Dan gaat de aankoop zeer waarschijnlijk niet door.

Afzien van de aankoop gaat niet zomaar bij overbieden huis

Is de wettelijke bedenktijd van 3 dagen verstreken en heb je geen ontbindende voorwaarden voor financiering in het koopcontract opgenomen? Dan worden de problemen groter. Als jij de afspraken uit het koopcontract niet nakomt, krijg je meestal te maken met een boeteclausule. Kosten? 10% van het aankoopbedrag, oftewel tienduizenden euro’s boete door overbieden op een huis.

In 2022 overbieden op een huis? Eerst advies!

Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. Wij rekenen precies uit wat jij maximaal kunt bieden, zonder dat je in de financiële problemen komt!

Heb je een vraag? Bel ons!