Sleutels in hand met huizen op achtergrond

Woningaanbod Nederland 2017: opgedroogd of niet?


13.619 keer gelezen

Kopen, kopen, kopen! Het woningaanbod in Nederland slinkt met de dag. Voordat een huis op de markt wordt aangeboden, is het vaak al verkocht. Raken de huizen op? En hoe moet jij als koper op deze oververhitte markt reageren? Lees het hieronder!

Woningaanbod Nederland 2017 slinkt

De cijfers bevestigen: het woningaanbod in Nederland daalt. Volgens de NVM stonden er dit jaar voor het eerst in 13 jaar minder dan 100.000 bestaande woningen te koop. Vooral het afgelopen jaar is het hard gegaan: in één jaar tijd staan er bijna 35% minder woningen te koop, aldus de vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB). Waar zitten de verschillen?

1. Grootste tekort: appartementen en starterswoningen

Vooral starters hebben het zwaar: de vraag naar woningen tot 200.000 euro is groot. En het woningaanbod in deze categorie is het afgelopen jaar flink geslonken! Onder 2 ton staan er in Nederland nog maar 35.000 woningen te koop. In april 2016 waren dat er nog 55.000. Dit heeft invloed op de vraagprijzen. Sinds het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen voor kleine appartementen en eengezinswoningen met 25 tot 30% zijn gestegen (NVB). In grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is het tekort het grootst.

2. Woningaanbod nieuwbouw neemt snel af 

Dan maar overstappen op nieuwbouw? Dat denken meer kopers! En dus neemt ook dit woningaanbod in 2017 af. Er staan deze zomer nog maar 6400 nieuwbouwwoningen te koop. Dat aanbod is sinds 2000 niet zo laag geweest. En dat lijkt niet zomaar opgelost! De bouw van nieuwbouwwoningen blijft ver achter bij de vraag: jaarlijks is er behoefte aan 80.000 nieuwe huizen. Terwijl er vorig jaar maar 50.000 nieuwbouwhuizen werden gebouwd. (NVB)           

3. Aanbod in vrijstaande woningen is nog oké

In de prijsklasse vanaf 300.000 euro is de keuze een stuk ruimer. Deze duurdere en luxere huizen zijn minder hard gestegen in prijs én deze huizen staan langer te koop dan appartementen of eengezinswoningen. Gemiddeld wordt een huis in Nederland in 63 dagen verkocht. Voor huizen vanaf 3 ton is dat gemiddeld 320 dagen. (NVB) Dat geeft kopers in deze prijsklasse wat meer ademruimte!

Hou je hoofd koel, er zijn mogelijkheden!

Een huis kopen wordt steeds lastiger, maar als je je goed laat adviseren zijn er genoeg kansen! Belangrijk is om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Ga hierover in gesprek met een onafhankelijk hypotheekadviseur. En heb je een huis in het vizier? Laat je niet onder druk zetten door verkoopmakelaars om snel te beslissen. Een woning is geen pakje boter. Ook voor jouw concurrentie is de aankoop een grote stap!

In 2017 huis kopen? Hak de knoop door!

Bel 078 648 14 18 voor onafhankelijk advies, of laat hieronder je gegevens achter. Wij pluizen uit wat je budget is en wat je mogelijkheden zijn. En: je kunt nog profiteren van de hypotheekregels die in 2017 gelden.

Heb je een vraag? Bel ons!