nieuwbouwhuis in steigers

Zelf een huis bouwen: stappenplan voor zelfbouw en je hypotheek!


50.100 keer gelezen

Droom jij ervan om zelf een huis te bouwen, maar is de drempel te hoog? Nergens voor nodig! Je hoeft tegenwoordig geen tonnen op de bank te hebben om je eigen huis te bouwen. Volg dit stappenplan en wie weet stap jij binnenkort wel je eigen, unieke woning binnen!

Stappenplan zelfbouw in Nederland

Aan zelfbouw in Nederland zijn natuurlijk een aantal regels gebonden. Niet iedereen kan zomaar op iedere willekeurige plek zelf een huis bouwen. En ook bij het aanvragen van je hypotheek moet je met een aantal zaken rekening houden. Globaal kun je dit stappenplan volgen:

Stap 1. Bouwkavel kopen of in optie nemen voor zelfbouw

Eerst ga je op zoek naar een kavel waarop je kunt bouwen. Vaak geven gemeenten zelfbouwkavels uit in projecten. De zelfbouw moet dan voldoen aan bepaalde eisen die binnen het project passen. Op deze bouwkavels kun je een optie nemen. Je kunt ook een welstandsvrije kavel kopen. Voordeel van deze kavels: je mag vaak helemaal naar eigen wens bouwen! Alleen het bestemmingsplan en de maximale afmetingen van het huis staan vast. Weet je zeker dat je de kavel wilt kopen, dan wordt de koop van de kavel vastgelegd in een koopovereenkomst.

Stap 2. Huis ontwerpen dat je zelf gaat bouwen

Nu je een geschikte kavel hebt gevonden, ga je beginnen met ontwerpen van het huis. Samen met een aannemer, ingenieur of architect ga je om de tafel zitten om jouw huis op papier te zetten. Dit is belangrijk, want deze gegevens heb je nodig voor het aanvragen van de omgevingsvergunning bij de gemeente.

Stap 3. Omgevingsvergunning aanvragen

Om te beoordelen of je het huis dat jij hebt ontworpen wel écht zelf mag bouwen, moet je een aanvraag indienen voor een omgevingsvergunning. Hiermee vraag je toestemming aan de gemeente. Er wordt getoetst of jouw ontwerp voldoet aan alle voorwaarden die gelden op het gebied van wonen, ruimte en milieu.

Stap 4. Aanneemovereenkomst tekenen

Omgevingsvergunning goedgekeurd? Dan kan de bouw echt beginnen! Samen met de aannemer onderteken je de aanneemovereenkomst. Hierin staan de belangrijkste afspraken: het budget per onderdeel, een limiet voor stelposten (kosten waarbij de werkelijke prijs pas bij de uitvoering bekend wordt), de bouwtermijn en ontbindende voorwaarden.

Stap 5. Hypotheek zelfbouw regelen

De aanvraag van je zelfbouw hypotheek kun je bij sommige banken al regelen voordat de omgevingsvergunning wordt afgegeven. Zo voorkom je dat jij bij een stijgende hypotheekrente jaren aan hogere maandlasten vastzit. Er zijn banken die graag geld verstrekken voor zelfbouw, maar er zijn er ook die dat helemaal niet doen. Ook de voorwaarden verschillen per bank. Sommige geldverstrekkers geven bijvoorbeeld een flinke korting als je jouw huis zo duurzaam mogelijk laat bouwen. Het is dus verstandig vroeg in het proces contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur van Academica die overzicht heeft over alle banken. Hij kan jou de best passende hypotheek adviseren met de laagste maandlasten.

Ben jij over de drempel? Neem contact op!

Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter. De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Academica geven persoonlijk advies. Bovendien regelen zij voor jou de allerbeste hypotheek voor zelfbouwers!

Heb je een vraag? Bel ons!