Wat is mijn huis waard? Ontwikkeling huizenprijzen in Nederland!
Denk jij wel eens: wat is mijn huis waard? Waarschijnlijk is het meer waard dan een jaar geleden! De verkoopprijs van een huis in Nederland steeg het afgelopen jaar gemiddeld met 9,7%. Maar niet overal! Hoe zit het met de ontwikkeling van huizenprijzen in de verschillende regio’s in Nederland? En hoe kun je gratis de waarde van jouw huis opvragen?
Ontwikkeling huizenprijzen in Nederland 2018
Het aantal huizen dat te koop staat in Nederland wordt steeds minder. Hierdoor blijft de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland stijgend: tot 273.000 euro voor de gemiddeld verkochte woning (9,7% groei). Voor appartementen gaat dat nog sneller. Het tekort aan beschikbare appartementen vertaalt zich zelfs in een prijsstijging van bijna 16%.
Wat is mijn huis waard? Zoek je regio op!
Bekijk hieronder de ontwikkeling van de huizenprijzen in verschillende NVM regio's in Nederland. In het groen zie je de steden die duurder zijn geworden, rood zijn de steden waar de huizenprijzen zijn gedaald.
Stijgers en dalers
Bron: NVM
Opvallendheden huizenprijzen 2018
- De meest opvallende stijgers in dit rijtje zijn de NVM regio’s Den Haag (+24,5%), Rotterdam (+15%) en Groningen (+16,3%).
- In de NVM regio’s Zeeland (-4,7%) en Zuidoost Groningen/Winschoten (-4,5%) daalden de huizenprijzen het hardst. Ook de NVM regio’s Waalwijk/Drunen, Den Helder/Texel en Gorinchem laten een dalende trend zien.
Tip: gratis waarde huis opvragen
Bovenstaande regio’s geven een indicatie van de stijging of daling per regio. Wil je precies weten wat je huis waard is? Sinds een paar jaar kun je gratis de waarde van jouw huis opvragen via het WOZ-waardeloket. De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je huis op 1 januari van het voorafgaande jaar. Die waarde wordt jaarlijks door je gemeente vastgesteld. Dit kan in het lopende jaar dus wijzigen. Antwoord op de vraag: wat is mijn huis op dít moment waard, geeft het dus niet altijd. Het geeft wel een mooie indicatie!
Woning nu verkopen, slim of niet?
De ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland maakt het interessant om je woning te verkopen. Er is natuurlijk ook een nadeel: je zal hierna zelf ook een ander huis moeten kopen. Toch kan nu verkopen voordelig zijn. Namelijk wanneer je:
- … je huis verkoopt in een dure regio en zelf in een goedkopere regio gaat wonen;
- … een (starters)appartement in de stad hebt. Deze categorie woningen stijgt gemiddeld harder dan andere huizen;
- … een huis hebt gekocht tussen 2012 en 2016. Jouw huis is nu een stuk meer waard en die winst kan je gebruiken bij de aankoop van je nieuwe woning!
- … nog een hoge hypotheekrente vast hebt staan en daar in één klap vanaf wilt!
De verwachting is dat de huizenprijzen in 2018 blijven stijgen. Twijfel jij nog om in actie te komen? Doe het nu!
Weten of verkopen slim is? Ga voor een gratis inventarisatie
Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter. In een persoonlijk gesprek vertellen we jou wat je mogelijkheden zijn.