Warmtepomp woning 2021: kosten, terugverdientijd en besparing!


10.511 keer gelezen

Je huis verduurzamen met een warmtepomp? Niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens voordelig voor je portemonnee! Maar wat kost een warmtepomp en wat is de terugverdientijd? En hoeveel kan je dan besparen op energiekosten? Lees snel verder!

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een groene versie van je cv-ketel. Het systeem haalt energie uit de buitenlucht, grond of water. Dit wordt vervolgens in de pomp omgezet en gebruikt om lucht en water te verwarmen en verkoelen. Super milieuvriendelijk dus!

Wat kost een warmtepomp?

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen die allemaal op een andere manier werken. Hier horen ook verschillende kosten bij. Wij zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje!

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp brengt vaak de minste kosten met zich mee. Deze warmtepomp is relatief klein en gekoppeld aan je cv-ketel. Hierdoor is het installeren gemakkelijk en daardoor voordelig. Wel moet je soms je cv-ketel vervangen.

  • Kosten hybride warmtepomp: 3.600 tot 4.600 euro
  • Kosten hybride warmtepomp + nieuwe cv-ketel: 4.700 tot 6.700 euro

Luchtwarmtepomp

Er zijn twee soorten luchtwarmtepompen: een lucht-lucht - en een lucht-water warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp moet aangesloten zijn op de (vloer)verwarming. Hierdoor zijn de kosten hoger dan voor een lucht-lucht warmtepomp.

  • Kosten lucht-lucht warmtepomp: 4.000 tot 8.000 euro
  • Kosten lucht-water warmtepomp: 10.000 tot 15.000 euro

Geluid van een warmtepomp

Aardwarmtepomp

De energie voor deze warmtepomp wordt uit de aarde of uit grondwater gehaald. Om deze te installeren, moet er vaak gegraven worden en moeten de meterkast en verwarming worden aangepast. Daarom zijn de kosten voor deze warmtepomp vrij hoog: tussen de 8.500 en 19.500 euro.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt de warmte uit het water in de bodem van je woning. Door de waterbuizen die worden aangelegd, zijn de kosten van een water-water warmtepomp zijn vrij prijzig. Vanaf 15.000 euro kan je er één aanschaffen.

Hoge kosten warmtepomp makkelijk terugverdiend!

De hoge prijzen van de warmtepomp vliegen om je oren. Maar geen zorgen! Omdat de besparing op je energierekening flink oploopt, verdien je de kosten van een warmtepomp binnen de levensduur altijd terug. Daarnaast zijn er ook subsidies mogelijk voor warmtepompen. En heb je een nieuwbouwwoning? Dan ligt er een nóg grotere besparing op je te wachten!

Warmtepomp nieuwbouwwoning: minder kosten, nóg hogere besparing!

Een warmtepomp werkt beter in combinatie met een goede isolatie. Nieuwbouwwoningen zijn vaak al goed geïsoleerd in vergelijking tot bestaande woningen, waardoor de kosten van een warmtepomp vaak sneller zijn terugverdiend. En omdat nieuwbouwwoningen al goed geïsoleerd zijn, hoef je ook niks meer open te breken zoals je dit bij bestaande woningen zou moeten doen. Dit levert je een flinke besparing op!

Warmtepomp in 2021 financieren? Academica helpt je!

Wist je dat het vaak niet nodig is om je spaarrekening leeg te halen voor de aanschaf van een warmtepomp? Bel Academica via 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Wij vertellen je graag hoe je de financiering voor je groene huis rond kan krijgen.

Heb je een vraag? Bel ons!