Verduurzamingstip #6: je tuin verduurzamen
Met de zomer in aantocht, zitten we vaker in onze tuin. Wil je van jouw tuin niet alleen een fijne plek voor jezelf, maar ook voor de natuur maken? Dan is een duurzame tuin dé oplossing. Van knuffelbij tot regenton. Lees hoe je jouw tuin met een paar tips al kunt verduurzamen.
Voordelen duurzame tuin
Twijfel je of een duurzame tuin iets voor jou is? Dit zijn de voordelen:
- Een duurzame tuin is een 'onderhoudsvrije' tuin, omdat je de natuur haar gang kan laten gaan.
- Je geeft vogels, insecten en dieren meer leefruimte en voeding. Dit zorgt voor meer biodiversiteit.
- Je helpt de klimaatverandering tegen te gaan. Een groene tuin vangt namelijk meer CO2-uitstoot en verbetert hierdoor de luchtkwaliteit.
- Een duurzame tuin zorgt voor minder wateroverlast.
- We zijn gelukkiger én gezonder in een groene omgeving! Uit onderzoek blijkt namelijk dat een groene tuin zorgt voor minder stress en een boost voor je mentale gezondheid.
Jouw tuin verduurzamen: 5 tips
De voordelen zijn duidelijk! Wil je een duurzame tuin aanleggen? 5 tips:
1. Betegel niet meer dan 30% van je tuin
Tegels zijn misschien lekker praktisch, maar passen niet in een duurzame tuin. Het is aan te raden om niet meer dan 30% van je tuin te betegelen. Zo maak je jouw tuin geschikt voor planten en dieren, én voorkom je wateroverlast doordat het regenwater beter weg kan lopen.
Kies daarom in plaats van tegels voor een tuinpad van schors, grind, houtsnippers of schelpen. Of leg een houten vlonder aan.
2. Maak je tuin bijvriendelijk
Verduurzaam je tuin door hem geschikt te maken voor bloemen en bijen. Kies voor bijvriendelijke planten en zorg dat je bloemen hebt die in verschillende maanden bloeien. Bijen hebben namelijk van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig.
Plaats daarnaast een insectenhotel. Een insectenhotel biedt een goede overlevingsplaats voor insecten zoals bijen. Je kunt een insectenhotel kopen, maar het is natuurlijk extra leuk én duurzaam om zelf een insectenhotel te maken. Doe dit met simpele materialen als rietstengels, bamboestokjes en houtblokken waarin je gaten boort.
Extra tip: bestel knuffelbijen
Niet zo dol op bijen? Bestel dan knuffelbijen en laat ze vrij in je tuin (ook wel metselbijen). Net als een gewone bij, bestuiven knuffelbijen bloemen. Maar ze hebben een groot voordeel: ze steken niet!
3. Plaats een regenton in de tuin
Jaarlijks sproeien we zo’n 1300 liter water per tuin. En met de steeds droger wordende Nederlandse zomers, zal dit alleen maar meer worden. Dit past natuurlijk niet in een duurzame tuin! Wil je minder kraanwater gebruiken? Plaats dan een regenton in je tuin. In de rest van het jaar regent het genoeg in Nederland, dus vang het op en gebruik het voor de plantjes!
4. Kies voor led of solar tuinverlichting
Kies voor duurzame tuinverlichting, zoals ledverlichting. Liever nog duurzamer? Kies dan voor solarlampen die werken op zonne-energie. Solarlampen zijn ook nog eens makkelijk te plaatsen, want je hebt geen draden of snoeren nodig.
Let op: bij buitenverlichting is het belangrijk dat de lampen waterdicht zijn. Check daarom altijd de IP-waarde.
5. Leg een groen dak aan
Heb je een aanbouw, garage of schuur met plat dak? Ga dan voor een groen dak: een bodemlaag met daarop vetplantjes. Een groen dak vangt water op, biedt een goede leefomgeving voor insecten en werkt isolerend. En zo’n dak past hierdoor perfect in een milieuvriendelijke tuin!
Tip: een aantal gemeenten geeft subsidie als je kiest voor een sedumdak of daktuin. Check ook meer verduurzamingstips voor je woning.
Huis verduurzamen? Zoveel levert een beter energielabel jou op!
Je tuin meefinancieren? Advies van een hypotheekadviseur!
Wil je jouw duurzame tuin meefinancieren in je hypotheek? Neem contact op met Academica om jouw mogelijkheden te bespreken. We helpen je graag! Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter.