Tweede hypotheek

Tweede hypotheek: wat kost het en wat kan je ermee?


5.008 keer gelezen

Heb jij plannen waar jij je spaargeld niet voor aan wil spreken? Een tweede hypotheek is in veel gevallen een optie. Benieuwd wat dat je kost? Én waar veel van onze klanten een tweede hypotheek voor gebruiken? We vertellen het je graag!

Wat kost een tweede hypotheek?

We merken dat de vraag naar een tweede hypotheek toeneemt nu de hypotheekrentes stijgen. Hoe dit zit? Wanneer jij een hypotheek met een lage rente hebt die nog lang vaststaat en je een extra bedrag via je hypotheek wil opnemen, dan is een tweede hypotheek vaak de voordeligste oplossing. Je behoudt dan de lage hypotheekrente over de eerste hypotheek en alleen over het extra deel ga je de huidige rente betalen. Voor een annuïteitenhypotheek van 50.000 euro betaal je per maand 225,92 euro aan rente en aflossing (gebaseerd op een voorbeeldrente van 3,55% voor 10 jaar vast  - aug 2022). Wat zou je daarmee kunnen doen?

Waar wordt een tweede hypotheek veel voor gebruikt?

Het bedrag dat je opneemt met een tweede hypotheek kun je voor veel doeleinden gebruiken. Hier gebruiken veel van onze klanten het voor:

Verbouwen = vaak hogere woningwaarde

Droom jij van extra ruimte in je huis, een grotere keuken of kantoor in de tuin? Dat zijn vaak flinke verbouwingen waar een aardig prijskaartje aan hangt. Wanneer je hier je spaargeld niet voor wilt gebruiken, is het vaak mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten. Mooi meegenomen: breid jij de oppervlakte van je huis uit? Dan zie je dat meestal terug in een hogere woningwaarde.

Overwaarde gebruiken voor belastingvrije schenking in 2022 nog mogelijk

Heb jij overwaarde op je woning en wil jij een (klein)kind helpen met de aanschaf van een huis? Dan kun je deze in 2022 opnemen door middel van een tweede hypotheek. Goed om te weten: dit is het laatste jaar dat jij ruim 100.000 euro belastingvrij kan schenken. De financiële gift mag tot en met 2024 gebruikt worden, dus de woning hoeft niet dit jaar gekocht te worden. Let op: geld lenen kost geld.

Verduurzamen voor lagere energielasten

Het verduurzamen van de koopwoning staat bij veel mensen hoog op het prioriteitenlijstje. Niet alleen voor het klimaat, ook de hoge energiekosten spelen hierin een grote rol. Door dak, ramen en vloer te isoleren én zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen, verlaag je je energierekening drastisch. Bijkomend voordeel: hierdoor verdien je vaak een groot deel van de maandelijkse kosten van de verduurzaming terug.

Tweede hypotheek afsluiten? Laat je adviseren door Academica!

Denk jij er over om een tweede hypotheek af te sluiten? De onafhankelijk experts van Academica adviseren je graag over de mogelijkheden. Doordat wij de gehele hypotheekmarkt vergelijken, vinden wij de meest voordelige optie voor jouw situatie. Daarnaast kunnen we je ook informeren over de verduurzaming van je woning. Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Bel naar 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter.

Heb je een vraag? Bel ons!