Hangslot met sleutel en ketting

Inbraak voorkomen: wat te doen? [5 tips]


16.478 keer gelezen

Zit jouw deur op slot? Januari en februari zijn populaire maanden voor inbrekers. Het aantal inbraken in Nederland daalt gestaag, maar jaarlijks komen er toch meer dan 60.000 verzekeringsclaims binnen. In welke steden loop je het grootste risico? En hoe kun je inbraak voorkomen? Lees wat te doen en volg onze tips!

Grootste risico op inbraak in…

… de gemeenten Eindhoven, Breda en Almere. Huis gekocht in één van deze gemeenten? Dan is de kans op inbraak relatief gezien groter dan de rest van Nederland. Dit zijn de meest recente cijfers:

5 Tips om inbraak te voorkomen


1. Koop slimme verlichting

Ben je een tijdje van huis? Je kunt gaan klungelen met timers in huis die je verlichting op gezette tijden aan- en uitzetten. Maar slimmer is slimme verlichting, die je met een app kan bedienen.  Niet alleen thuis vanaf de luie bank, maar óok op afstand. Fijn: slimme verlichting wordt steeds goedkoper. Voor een paar tientjes heb je al een lamp die je via een app op je telefoon aan- en uit kunt zetten.

2. Gordijnen open of dicht? Ga voor het eerste!

Stelregel is: geef inbrekers het gevoel dat je gewoon thuis bent. Jij wil natuurlijk geen gluurders tijdens je vakantie. Maar let op: dichte gordijnen overdag vallen érg op. Wanneer je  langere periode weg bent is het dus slim om altijd je gordijnen open te houden.

3. Meld je aan bij WhatsApp buurtgroepen

Steeds meer wijken en buurten hebben een eigen Buurtpreventie-app. Hierin melden bewoners verdachte personen of omstandigheden bij hen in de wijk. Zo ben je snel op de hoogte én voorkom je misdaad! Om inbrekers écht af te schrikken kun je stickers voor je brievenbus, kliko, raam of deurpost bestellen.

4. Neem ook maatregelen búiten je huis

Alles op slot en gordijnen open? Mooi! Maar vaak vergeten huizenbezitters ook om buiten hun huis alert te zijn op inbraak. Een kliko voor de schutting of een ladder in de carport? Allemaal hulpmiddelen voor inbrekers om binnen te komen. Ruim ze op, of verplaats ze voor je vertrekt. En die huissleutel onder de mat? Weghalen en rap!

5. Vakantie of bruiloft? Vertel het niet op social media

Misschien een open deur, maar je zal niet de eerste zijn die op deze manier slachtoffer wordt van inbraak! Kondig nóóit aan op social media dat je op vakantie gaat of een hele dag niet thuis bent. Het is voor inbrekers een uitnodiging om te kijken wat er bij jou te halen valt.

Wat te doen na inbraak?

Ondanks alle tips kun je natuurlijk altijd slachtoffer worden van inbraak. Wat te doen als er toch is ingebroken?

  • Bel 112 als je vermoedt dat de inbraak net is gepleegd en de inbrekers nog in de buurt zijn.
  • Bel 0900-8844 als dit niet zo is.
  • Blijf thuis: de politie komt altijd bij jou langs om je aangifte op te nemen en sporenonderzoek te doen.
  • Bel je verzekeraar en maak foto’s om de schade op te nemen.
  • Vervang sloten en blokkeer gestolen bankpassen, creditcards en simkaarten van gestolen telefoons.

Meer weten?

Wij weten alles over verzekeringen en hypotheken. Neem contact op: 078 648 14 18 of stuur een bericht. 

Heb je een vraag? Bel ons!