Zonnepanelen op dak

Energiezuinig investeren? 2 voordelige opties!


14.488 keer gelezen

Investeren in een energiezuinig huis onbetaalbaar? Dat hoeft niet! Spouwmuurisolatie en dubbel glas kun je ook met een relatief klein budget realiseren. En het maakt je huis duurzamer! Wil je het liever groot aanpakken zonder je spaargeld in te zetten? Ook dat kan!

Twee opties voor financiering 

Namelijk het afsluiten van een Energiebespaarlening, of het verhogen van je hypotheek. In beide gevallen profiteer je nu van de actuele lage hypotheekrente!

Optie 1: Energiebespaarlening

Zijn je verbouwingskosten om je huis energiezuinig te maken niet al te hoog? Met de Energiebespaarlening van de overheid kun je tot maximaal 25.000,- euro lenen voor energiebesparende maatregelen. Net zoals de hypotheekrente flink is gedaald, geldt dat ook voor de rente van deze lening. Die daalde van 3,8% naar 2,6% (of 2,9% bij een aflossing van 15 jaar).

Looptijd afhankelijk lening

De rente staat de gehele looptijd vast. De looptijd hangt af van het bedrag dat je leent. Bij een lening tot 5.000,- euro dien je deze binnen 7 jaar af te lossen. Voor een hoger bedrag geldt 10 jaar. Wil je een Energiebespaarlening van 15.000,- euro of hoger? Dan kies je zelf voor een aflosperiode van 10 of 15 jaar. Hieronder het verschil.

15.000,- euro geleend voor 10 jaar tegen 2,6% rente.
Bruto maandlasten 142,- euro per maand. Totale kosten: 17.051,- euro in 10 jaar.

15.000,- geleend voor 15 jaar tegen 2,9% rente.
Bruto maandlasten 103,- per maand. Totale kosten: 18.517,- in 15 jaar.

Belangrijkste voorwaarden

De lening kent twee belangrijke voorwaarden. Je vraagt als particulier of VvE de lening aan en een professioneel bedrijf voert de energiezuinige maatregelen uit. Prettig is dat je de lening tussentijds boetevrij mag aflossen.

Zonnepanelen?

Wil je met de Energiebespaarlening de aanschaf van zonnepanelen financieren? Dat mag. Maar wel tot maximaal 75% van de lening. De resterende 25% moet je voor andere energiebesparende maatregelen gebruiken.

Optie 2: verhoog je hypotheek

Heb je meer geld nodig voor de verbouwing en heb je overwaarde op je huis? Dan is het mogelijk om je hypotheek te verhogen en een tweede hypotheek op je huis af te sluiten. Uiteraard betekent dit dat je inkomen hoog genoeg moet zijn voor het verhogen van het maximaal haalbare hypotheekbedrag. Voor het financieren van je energiebesparende maatregelen kan het, zeker gezien de huidige lage rente, een voordelige oplossing zijn.

Huis energiezuinig maken? Bel Academica!

078 648 14 18. Wij rekenen graag voor je uit wat in jouw situatie de beste financieringsvorm is. Je mag ook je gegevens hieronder achterlaten. Dan nemen wij contact met jou op. Op werkdagen reageren we binnen 4 uur. 

Heb je een vraag? Bel ons!