Eigen huis? 5 redenen waarom jij een financiële buffer nodig hebt!


24.558 keer gelezen

Een financieel reservepotje is voor iedereen belangrijk. Maar zeker als huiseigenaar! Toch heeft 40% van de Nederlanders te weinig achter de hand. Erg vervelend als je onverwachte kosten maakt. Zorg dat je tegen een financieel stootje kan! 5 redenen waarom jij als huiseigenaar een financiële buffer nodig hebt.

1. Kapotte spullen vervangen

Ondanks dat je wasmachine nog maar 6 jaar oud is, besluit het apparaat er opeens mee te stoppen. Net buiten de garantieperiode! Ook de apparatuur in de keuken die je hebt overgenomen van de vorige eigenaar begint mankementen te vertonen. Dat kan in één keer flink in de papieren lopen…

2. Onderhoud huis

De kozijnen van je woning hebben een likje verf nodig. Zelf ben je niet zo handig, dus je belt hiervoor een schilder. Die gaat enthousiast aan de slag. Dan stapt hij binnen met het bericht dat je kozijnen aan de achterkant rot zijn en vervangen moet worden. Extra kosten: zo’n 750 euro per kozijn!

3. Onverwachte rekening

Je ziet ‘m al liggen als je de deur opent doet: een blauwe brief. Een onverwachte aanslag van de Belastingdienst. Balen! Daar had je nu net niet op gerekend.

4. Achterstallig onderhoud

Na een flinke regenbui kom je erachter dat je dak niet helemaal ‘storm-proof’ is. De lekkagekosten worden vergoed vanuit je woonverzekering. Maar wie gaat het dak repareren? Daarvoor zul je toch iemand langs moeten laten komen! Kosten: ongeveer 250 euro per m2.

5. Alle overige kosten

Natuurlijk heb je ook kosten buiten je huis. Wat denk je van die mooie auto die voor de deur staat? Netjes breng je ieder jaar je auto naar de garage voor de APK keuring en een onderhoudsbeurt. Dan belt de garage: er zijn aardig wat reparaties nodig. Je voorbanden zijn versleten en de koppakking is kapot. Als je die laatste niet vervangt kan dat leiden tot flinke motorschade. Je hebt dus weinig keuze. 

Hoe groot moet mijn financiële buffer zijn?

Genoeg redenen waarom jij juist als huiseigenaar een financiële buffer nodig hebt. Maar hoe groot moet die buffer dan zijn? Dit reken je heel handig uit met de Nibud Bufferberekenaar.

Staat er minder geld op je rekening dan het adviesbedrag? Kijk dan eens kritisch hoe jij maandelijks geld opzij kunt zetten. Het advies is om iedere maand 10% van je netto inkomen te sparen. Zo bouw je langzaam een buffer op én zorg je dat je reservepotje gevuld blijft na onverwachte uitgaven. Tip: bekijk eens of je kan besparen op je verzekeringen. Onze partner Promovendum biedt bijvoorbeeld voor hoger opgeleiden een 20% overstapkorting voor de Promovendum autoverzekering!

Laat checken wat je op je hypotheek kunt besparen!

Tip: check ook eens wat je kunt besparen op je hypotheek. Grote kans dat oversluiten jou maandelijks geld op kan leveren. Zelfs als je hypotheek recent is afgesloten! Vraag een gratis hypotheekgesprek aan bij Academica en wij kijken wat er in jouw situatie allemaal mogelijk is. Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!