Deze situaties moet je melden bij jouw hypotheekbank


5.787 keer gelezen

Je koopt een woning, sluit een hypotheek af en je hebt er tot het einde van de looptijd geen omkijken meer naar… Of toch niet? Het is in sommige situaties goed, of zelfs verplicht om contact op te nemen met jouw hypotheekadviseur en geldverstrekker. In 30 jaar kan er namelijk veel gebeuren in jouw leven én de wereld om je heen. Neem in de volgende situaties altijd contact op.

1. Verbouwing

Jouw woning flink verbouwen? Naast extra woonplezier, zorgt dit meestal ook voor een stijging in de waarde van je woning. Maar het kan soms minder gunstig uitpakken. Daarom wil de geldverstrekker altijd eerst de verbouwplannen zien. Stijgt de woningwaarde? Dubbel fijn! Want dan is er vaak ook een lagere hypotheekrente mogelijk. Dat is wel een belletje waard toch?

2. Grote schade

Is er een flinke schade van minimaal 10% van de woningwaarde aan je woning ontstaan? Dan kan het zijn dat de waarde van je woning daalt. De kans is groot dat je deze schade laat herstellen. Geef zo’n schade altijd door aan jouw hypotheekverstrekker.

3. Andere verblijfplaats

Het kan zijn dat je ergens anders gaat wonen, maar je jouw huidige koopwoning nog wel aanhoudt. Geef bij de geldverstrekker aan wat er met de woning gebeurt. Blijft deze leeg staan of ga je de woning bijvoorbeeld verhuren? Beide situaties kunnen invloed hebben op de hypotheek.

4. Verhuur

Ben je van plan jouw woning te verhuren? Bijvoorbeeld voor wat extra inkomsten of om dubbele kosten tijdens een reis te voorkomen. Huurders van woningen kunnen bepaalde rechten opbouwen. Door huurbescherming kan je in Nederland, een huurder niet zomaar uit een woning zetten. Bijvoorbeeld wanneer je de woning tijdens de verhuurperiode wil verkopen. Onhandig en daarnaast ook erg ongunstig. Je woning neemt namelijk in waarde af wanneer je huurders niet willen verhuizen. Vandaar dat je jouw huis niet zomaar met elke hypotheek mag verhuren. Lees meer. Wil jij jouw huidige woning toch verhuren? Informeer dan bij een onafhankelijke hypotheekexpert naar een verhuur- of vastgoedhypotheek, waarbij verhuren is toegestaan.

5. Einde relatie

Staat de hypotheek op beide namen en eindigt jouw relatie? Dat is heel vervelend. Wil één van de twee partners in de woning blijven wonen? Jouw hypotheekadviseur kijkt samen met de hypotheekbank wat voor jou of financieel haalbaar is. Jullie kijken naar de beste oplossing die aansluit bij de nieuwe situatie.

6. Betalingsproblemen

Kan je jouw maandelijkse hypotheeklasten niet meer betalen? Dan is de bank vaak bereid om jou te helpen en mee te denken om tot een passende oplossing te komen. Meld jouw betalingsproblemen dus zo vroeg mogelijk om zo te voorkomen dat het probleem groter en moeilijker op te lossen wordt.

7. Overlijden

Heb je samen met jouw partner de hypotheek afgesloten en overlijdt je partner? Meld dit dan via jouw hypotheekadviseur bij jouw geldverstrekker. De adviseur bekijkt dan samen met jou of het mogelijk is om in de woning te blijven wonen. Wanneer je dit wilt, natuurlijk. In veel gevallen kan de rente zonder boete aangepast worden. Hierdoor zou jouw hypotheeklast lager kunnen uitpakken, waardoor je deze makkelijker kan betalen.

Geen wijzigingen? Tip: neem toch eens contact op met een hypotheekexpert

Ook als geen van de veranderingen hierboven heeft plaatsgevonden, is het verstandig jouw hypotheek regelmatig onder de loep te nemen. Zeker als de hypotheek al een langere periode loopt, is het goed om te kijken of de hypotheek nog bij jouw huidige situatie past. Benieuwd? Neem contact op met Academica voor een gratis adviesgesprek. We vergelijken álle rentes en voorwaarden van de gehele hypotheekmarkt. Bel 078 648 14 80 of vul het formulier hieronder in.

Heb je een vraag? Bel ons!