Bedenktijd koopovereenkomst: zo zit het


7.402 keer gelezen

Yes! Je hebt je droomwoning gevonden, het bod is geaccepteerd en de koopovereenkomst getekend. Nu gaat de zogenoemde bedenktijd in. Wat betekent dit nu eigenlijk? Je leest in dit artikel precies wat jouw rechten als koper zijn.

3 dagen bedenktijd

Als koper moet je tegenwoordig sneller dan ooit schakelen! De wettelijke bedenktijd is er dan ook om jou te beschermen. Na het tekenen van het koopovereenkomst heb je als koper nog 3 dagen bedenktijd. Binnen deze bedenktijd mag jij als koper nog afzien van de koop van het huis. Je kunt deze tijd bijvoorbeeld gebruiken om verder onderzoek te doen naar de bouwkundige staat van de woning. Of naar de marktwaarde van de woning.

De verkoper heeft geen wettelijke bedenktijd. Tenzij dit anders is afgesproken in de verkoopovereenkomst. Maar dit komt in de praktijk niet zo vaak voor.

Start wettelijke bedenktijd

Hebben de verkoper en koper getekend? Dan ontvangen jullie beiden de ondertekende koopovereenkomst. De bedenktijd start dan om 0:00 uur van de dag erna. Maar er zijn ook nog wat uitzonderingen. Even goed opletten dus ;).

Weekend en feestdagen

Van deze 3 dagen bedenktijd moeten er 2 dagen werkdagen zijn. Dus geen zaterdag, zondag of feestdag. En eindigt jouw bedenktijd in het weekend of op een feestdag? Dan wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

Dit ziet er als volgt uit (zonder rekening te houden met feestdagen):

Ondertekende koopakte ontvangen opStart bedenktijd (0:00 uur)Einde bedenktijd (23:59 uur)
MaandagDinsdagDonderdag
DinsdagWoensdagVrijdag
WoensdagDonderdagMaandag
DonderdagVrijdagMaandag
VrijdagZaterdagDinsdag
ZaterdagZondagDinsdag
ZondagMaandagWoensdag

Algemeen erkende feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag, Hemelvaartsdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Goede Vrijdag. Ook 27 mei (de dag na Hemelvaartsdag) wordt dit jaar gelijk gesteld aan een feestdag.

Bedenktijd verlengen?

Denk je meer dan 3 dagen bedenktijd nodig te hebben? Bijvoorbeeld omdat je jouw eigen woning eerst nog wilt verkopen. Of omdat de bouwtechnische keuring langer duurt. Dan kan je dit in overleg met de verkoper in de koopovereenkomst laten vastleggen.

De koopovereenkomst ontbinden

Krijg je tijdens deze bedenktijd plotseling toch twijfels? Dan kan je als koper nog afzien van de koop. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven. En ook belangrijk: je hoeft geen vergoeding te betalen aan de verkoper. Wat je wel moet doen? Ervoor zorgen dat de ontbindingsverklaring binnen de bedenktijd bij de verkoper (en wanneer afgesproken bij de notaris) ligt. Dit doe je door een aangetekende brief te versturen. Dit kan per post of per mail. Tip: check binnen de bedenktijd of deze brief goed is aangekomen.

Huis kopen? Laat je adviseren!

Het kopen van een woning is spannend! Denk je jouw droomwoning te hebben gevonden? Dan wil je liever niet op het punt komen dat je koop moet ontbinden. Juist in deze tijd is het extra belangrijk om je goed te laten adviseren. Plan een gratis eerste gesprek met een van onze hypotheekadviseurs. Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter.

Heb je een vraag? Bel ons!