Bankgarantie hypotheek: hoe werkt het?
Yes, je bod is geaccepteerd en je mag het koopcontract tekenen! Voor je gevoel ben je er. Maar je kunt nu pas je hypotheek gaan aanvragen. Om de verkoper wel zekerheid te geven dat jij het huis écht koopt, regel je een waarborgsom. De meeste kopers maken hiervoor gebruik van een bankgarantie. Maar hoe werkt het precies?
Wat is een bankgarantie?
Een bankgarantie is een contract waarin de verstrekkende partij belooft dat deze voor jou een waarborgsom overmaakt naar de verkoper, wanneer jij afspraken bij de aankoop van een huis niet nakomt. Meestal is dit 10% van de totale koopsom. De verkoper krijgt zo de garantie dat jij niet zomaar van de aankoop afziet. Hoe snel je de bankgarantie moet regelen, hangt af van de afspraken die jij hierover hebt gemaakt in de koopovereenkomst.
Wanneer heb ik een bankgarantie nodig?
Een bankgarantie kun je dus nodig hebben om een huis te kopen, maar het bedrag zelf wordt bijna nooit uitgekeerd:
- Gaat de aankoop door? Dan is de bankgarantie op papier alleen een waarborgsom geweest voor de verkopende partij. Het geld blijft bij de partij die garant stond.
- Krijg je de financiering van de aangekochte woning niet rond. En heb je de ontbindende voorwaarden voor de financiering in het koopcontract opgenomen? Dan kan je hier meestal een beroep op doen. Ook nu vervalt de waarborgsom en blijft het geld bij de partij die garant stond.
- Kun je geen beroep doen op de ontbindende voorwaarden die je hebt opgenomen in je koopcontract, en kun je de aangekochte woning niet afnemen? Dan kan de verkopende partij waarschijnlijk aanspraak maken op de waarborgsom. De partij die de bankgarantie heeft gesteld zal deze uit moeten keren. Er wordt wel gekeken hoe deze situatie is ontstaan en wellicht word jij alsnog aangesproken voor het bedrag van de bankgarantie. Laat je dus goed adviseren bij het opstellen van een koopovereenkomst.
Wat kost een bankgarantie?
Je koopt een woning van 200.000 euro. Dan heb je een bankgarantie of waarborgsom van 20.000 euro (10% van de koopsom) nodig. De meeste partijen die bankgaranties verstrekken rekenen hiervoor zo'n 1% van de totale waarborgsom. Bij een bankgarantie van 20.000 euro betaal je dan 200 euro aan kosten.
Bankgarantie of waarborgsom zelf storten?
Misschien heb je zelf voldoende spaargeld om de waarborgsom voor je hypotheek te betalen. Bijvoorbeeld doordat je in het verleden een woning met overwaarde hebt verkocht. Je kunt de waarborgsom dan zelf storten via de notaris. Voordeel is dat je geen kosten aan de verstrekkende partij betaalt. Nadeel is wel dat je jouw spaargeld tijdelijk ‘kwijt’ bent.
Ga voor Academica garantie op laagste rente!
Bel 078 648 14 18. Bij Academica krijg je de garantie dat je de laagst mogelijke hypotheekrente krijgt in jouw situatie. We vergelijken alle aanbieders in de markt. En je wordt supergoed geholpen, ook met je bankgarantie. Net als onze andere tevreden klanten.