Stapels muntgeld

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten, aflossen of behouden? 5 vragen!


33.678 keer gelezen

De aflossingsvrije hypotheek is veelbesproken. Kun je tegenwoordig nog wel aflossingsvrij lenen? Wat gebeurt er met een aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar? En is het als hypotheekbezitter wel zo slim om deze hypotheekvorm te behouden? 5 vragen en antwoorden!

Een aflossingsvrije hypotheek, wat is dat?

Een korte definitie: de aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waar je tijdens de looptijd alleen hypotheekrente betaalt. Er wordt dus  tussentijds niet afgelost op de hypotheekschuld. Dit dient te gebeuren  aan het einde van de looptijd, meestal na 30 jaar.

5 veelgestelde vragen en antwoorden

1. Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek oversluiten of meeverhuizen naar een andere woning?

Ja!  

Door het overgangsrecht mag je jouw hypotheek gewoon oversluiten of meenemen bij een verhuizing. Er is een voorwaarde: wanneer je een hogere hypotheek afsluit dan moet je over het bedrag dat buiten je aflossingsvrije hypotheek valt, wél aflossen. Anders krijg je geen hypotheekrenteaftrek  over dit hypotheekdeel. Bij verhuizen mag maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij zijn, tot een maximum van de hoogte van eigenwoningschuld op 31 december 2012. 

2. Geeft een aflossingsvrije hypotheek nog recht op hypotheekrenteaftrek? 

Dat ligt eraan wanneer je hem hebt afgesloten.

Met een aflossingsvrije hypotheek die is afgesloten voor 1 januari 2013 ten behoeve van de eigenwoningschuld hou je recht op hypotheekrenteaftrek. Dit komt door het overgangsrecht dat speciaal voor deze groep hypotheekeigenaren is bepaald .     

3. Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd?

Dan verwacht de bank dat je deze in één keer aflost.

De maximale looptijd van jouw aflossingsvrije hypotheek is meestal 30 jaar. Moet je een aflossingsvrije hypotheek ook aflossen na 30 jaar? Het antwoord is ja. Je krijgt vanzelf een brief van de bank met dit verzoek. Als je genoeg hebt gespaard , dan is er niks aan de hand. Is dit niet het geval? Dan kun je een paar dingen doen:

  • Je huis verkopen, een andere woning zoeken en indien mogelijk daar een nieuwe hypotheek voor afsluiten.
  • Je hypotheek oversluiten

4. Kan ik een aflossingsvrije hypotheek gebruiken voor andere doeleinden?

Ja,  dit is vaak mogelijk!  

Is de waarde van jouw woning  toereikend? Dan kun  vaak een deel van de overwaarde opnemen in een aflossingsvrije hypotheek. Deze overwaarde mag je  dan voor andere doeleinden gebruiken! Denk aan een nieuwe auto of een vakantiehuis. Dit is  meestal voordeliger dan bijvoorbeeld een doorlopend krediet waar je vaak wel 6% rente voor betaalt.    

5. Wat is slim: aflossingsvrije hypotheek nu aflossen of niet?

Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.  

Feit is dat de aflossingsvrije hypotheek steeds duurder wordt in vergelijking met andere hypotheekvormen. Reden? Het risico voor de bank is groter omdat er niks wordt afgelost. Daarom is de rente voor aflossingsvrije hypotheken hoger dan voor lineaire of annuïtaire hypotheken. Daar tegenover staat natuurlijk wel dat je profiteert van superlage maandlasten. Als je verstandig bent en ver genoeg vooruit kijkt/denkt, kan het erg voordelig zijn om hem te behouden. De oplossing is dus advies. Laat een onafhankelijk hypotheekadviseur meerekenen en je komt er zo achter of een aflossingsvrije hypotheek voor jou nog voordelig is! 

Laat het nu berekenen!

Bel (vrijblijvend!) 078 648 14 18 voor onafhankelijk advies. Wij berekenen of een aflossingsvrije hypotheek voor jou nog voordelig is. Hieronder je gegevens achterlaten kan ook. Op werkdagen hoor je binnen 4 uur van ons!

Heb je een vraag? Bel ons!