Aflossingsblij? Word écht blij met je aflossingsvrije hypotheek!
‘Word ook aflossingsblij’. Veel banken zeggen dit tegen hun klanten. Boodschap: leen je nog aflossingsvrij, begin nu al met aflossen. Terecht of niet? Lees of jij je zorgen moet maken als je een aflossingsvrije hypotheek hebt!
Wat is aflossingsblij?
Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niks af. Hierdoor krijg je aan het einde van de looptijd te maken krijgen met een hypotheeksom die je in één keer moet aflossen. Heb je tussentijds niks gespaard? Dan kun je een probleem hebben. In het ergste geval moet je jouw huis zelfs verkopen om de hypotheek in één keer af te lossen. Om dit probleem voor te zijn, raden veel banken aan om aflossingsblij te worden.
Feit: 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken in Nederland
Uit cijfers van De Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat er bijna 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken zijn in Nederland. Hiervan vormen 78.000 huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek een risicogroep. Zij hebben niet genoeg gespaard om aan het einde van de looptijd hun aflossingsvrije hypotheek af te lossen, of niet voldoende inkomen om deze opnieuw af te sluiten.
Feit: geen hypotheekrenteaftrek meer na 30 jaar
Van de bijna 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken, lopen de meeste rond 2035 af. Voor de meeste huishoudens is dan ook het recht op hypotheekrenteaftrek vervallen. Hier kun je maar 30 jaar gebruik van maken. Hierdoor kunnen de netto hypotheeklasten in één klap flink stijgen!
Ik leen nog aflossingvrij in 2021. Is dat erg?
Dat hoeft niet erg te zijn. Stel je hebt een woning met een waarde van 400.000 euro. Heb je een aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro op deze woning en is jouw (toekomstige) inkomen toereikend om de hypotheeklast te dragen? Dan is er niet zo veel aan de hand. De waarde van jouw woning en jouw (toekomstige) inkomen zijn hoog genoeg om een nieuwe hypotheek af te sluiten over het deel dat jij nog niet hebt afgelost. Het is een ander verhaal als de verhouding tussen de hypotheek, de waarde van de woning en jouw (toekomstige) inkomen niet in balans is. Het is verstandig om je hierover nu door een onafhankelijke partij te laten adviseren. Als het noodzakelijk is, kun je nu vaak nog bijsturen!
Aflossingsvrije hypotheek, aflossen of niet?
Of jij in actie moet komen, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie. Er is op zich niks mis met aflossingsvrij. Zolang het om slechts een deel van je hypotheek gaat. Sommige huiseigenaren kunnen zelfs een extra deel aflossingsvrij opnemen! Bijvoorbeeld om een tweede huis te kopen, of om hun pensioen aan te vullen. Een onafhankelijke partij kan jou hierover adviseren. Zo weet je zeker dat je goed advies krijgt dat past bij jouw situatie.
Aflossingsblij? Laat het gratis checken!
De boodschap is dus eigenlijk: laat nu al checken wat er gebeurt als je aflossingsvrije hypotheek straks afloopt. En daar helpt Academica graag bij! Is het voor jou verantwoord om aflossingsvrij te lenen, of kun je beter nú ingrijpen? Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter. Jij krijgt direct een gratis eerste inventarisatie!