Aankoopmakelaar nodig? Tips!


15.661 keer gelezen

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. Wat dacht je van de kosteloze voortaxatie, de prijsonderhandelingen of het opstellen en controleren van het koopcontract? Goede aankoopbegeleiding is geen overbodige luxe. Maar dat vertrouw je niet zomaar aan iedereen toe. Hoe vind je de juiste hulp? 4 tips:

1. Zet je eisen op papier

Pak er pen en papier bij en schrijven maar! Wat verwacht jij van jouw aankoopmakelaar? Vind je het belangrijk dat jouw makelaar ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar is? Wil je dat de makelaar alles van A tot Z voor je uit handen neemt, of wil je een aantal zaken liever zelf afhandelen en alleen hulp bij zaken die je liever overlaat aan een professional? 

2. Bekijk ervaringen van anderen

Vraag in je omgeving eens rond naar de ervaring van familie, vrienden of de buren. Hoe zijn zij begeleid bij de aankoop van hun huis? En ook heel belangrijk: wat waren de plus- en minpunten?

Check daarnaast online de ervaringen van anderen. Bijvoorbeeld via social media of reviews. Op veel sites vind je rapportcijfers, reviews en ervaringen van klanten. Dit geeft vaak een betrouwbaar beeld. Vergelijk deze goed met elkaar. Dit kan je helpen in je keuze.

3. Een goede klik is belangrijk

Een makelaar kan nog zo goed aangeschreven staan, als er geen persoonlijke klik is dan werkt het niet. Je gaat waarschijnlijk veel contact hebben met hem of haar. Zorg dat je hier een goed gevoel bij hebt.

De aankoopmakelaar moet je het vertrouwen geven dat hij of zij de beste deal voor jou gaat regelen. Durf daarom ook kritische vragen te stellen. Hoeveel jaar ervaring heeft de makelaar? Heeft hij of zij zich al verdiept in jouw situatie?

4. Onderhandel over de kosten

Heb je een aantal partijen gevonden die voldoen aan je eisen, die goed aangeschreven staan en waar je een klik mee hebt? Bespreek dan goed met de aankoopmakelaar wat hij of zij voor je gaat doen. Het takenpakket en de vergoeding van een aankoopmakelaar is namelijk niet per wet vastgelegd. Meestal wordt er een percentage van de aankoopsom gerekend. Deze kosten lopen al snel op tot zo’n 4.500 euro! Een behoorlijk bedrag. Zeker als je een huis aan het kopen bent waarbij je dit graag aan andere zaken besteedt.

Wees dus niet bang om meerdere offertes op te vragen en te onderhandelen over de kosten. Er is namelijk al een partij die uitstekende aankoopbegeleiding biedt voor 995 euro inclusief BTW!

Is een aankoopmakelaar nodig?

Het antwoord is ja… Sommige zaken kan je namelijk prima zelf regelen. Bijvoorbeeld het zoeken van huizen die passen bij jouw wensen, of het regelen van een bezichtiging. Toch kan het lastig zijn de aankoop helemaal zelfstandig af te handelen. Het is belangrijk dat je goede begeleiding krijgt bij het onderhandelen over de prijs. Daarnaast is het fijn als er iemand is die samen met jou naar het koopcontract kijkt. Word jij als koper niet op het verkeerde been gezet?

Oplossing: aankoopbegeleiding door Academica

Ga voor aankoopbegeleiding van Academica! Je wordt geholpen bij de belangrijkste zaken van het kopen van een huis. Jouw persoonlijke aankoopbegeleider regelt de gratis voortaxatie, doet de onderhandelingen, controleert het koopcontract en kan daarnaast de hypotheek regelen. En dat wordt gewaardeerd door onze klanten! Gemiddeld geven ze ons een 9,5.

Wil je meer weten of kennismaken? Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter. Het eerste gesprek is altijd kosteloos voor jou!

Heb je een vraag? Bel ons!