15 tips voor een lagere energierekening


10.733 keer gelezen

De gasprijs stijgt op dit moment tot recordhoogte. Hoe zorg je er dan toch voor dat jouw energierekening binnen de perken blijft? Geld besparen kan soms al met een paar kleine aanpassingen van routines, of in huis. 15 tips voor een lagere energierekening.

Gewoontes aanpassen

1. Was op een lage temperatuur

Wist je dat wassen op 30 graden de helft goedkoper is dan op 60 graden? En zelfs nog een kwart goedkoper dan op 40 graden? Naar beneden dus die temperatuur! Om vuile was toch goed schoon te krijgen, is het vaak wel nodig om langer te wassen. Heeft jouw wasmachine een eco-stand? Maak hier dan gebruik van.

2. Hang de was aan de lijn

Een gemiddelde wasdroger gebruikt ongeveer een euro per droogbeurt! Een flinke energieslurper dus! Hang je was daarom wat vaker gewoon aan de lijn. Wil je toch een wasdroger? Kies dan voor een zuinigere warmtepompdroger.

3. Haal stekkers uit het stopcontact

Niet alleen brandveiliger, maar ook echt zuiniger! Haal stekkers uit het stopcontact. Niet alleen opladers blijven stroom verbruiken wanneer ze in het stopcontact laat zitten. Maar ook veel apparaten doen dit. Denk aan de televisie, computer, stereo of bepaalde keukenapparatuur. Veel apparaten hebben tegenwoordig enkel nog een stand-by stand en geen echte netschakelaar meer.

4. Ontdooi de vriezer regelmatig

Een vriezer werkt beter als je hem vaak ontdooit. Een ijslaagje van meer dan 2 millimeter zorgt er namelijk al voor dat het vrieselement 10% meer stroom verbruikt! Zet je vriezer ook niet kouder dan -18. Dat is nergens voor nodig. En doe die deur goed dicht.

5. Zet de verwarming 1 graad lager

Op jaarbasis kan je wel 7% besparen door de verwarming 1 graad lager te zetten. Dus trek thuis lekker die warme trui aan en kruip onder een dekentje op de bank. En zet de verwarming uit als je weggaat en alvast omlaag voordat je naar bed gaat. Het huis blijft nog wel even warm.

6. Zet de temperatuur van de ketel lager

Standaard staat deze meestal op 80 graden. Maar in de meeste huizen is 65 graden al voldoende om de woning warm te houden.

7. Ontlucht de radiotoren

Ontlucht regelmatig de radiotoren. In een paar minuutjes gepiept, en het zorgt ervoor dat de verwarmingsinstallatie weer een stuk efficiënter werkt.

Kleine investeringen

8. Koop ledlampen

Verlichting is dé grootste stroomverbruiker in ieder huishouden. Ga daarom altijd voor led verlichting in plaats van gloeilampen. En laat niet onnodig lampen branden in ruimtes waar je niet bent.

9. Plaats een radiatorfolie

Een verwarming verwarmt aan twee kanten. Om ervoor te zorgen dat de buitenmuur niet een groot deel van de warmte opneemt, kan je hier radiatorfolie opplakken.

10. Plaats tochtstrips

Om zo bijvoorbeeld kieren en gaten onder de deur te dichten. Of de gleuf van de brievenbus. In een gemiddelde woning bespaart dit zo’n 45 euro per jaar.

11. Koop een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop bespaar je tot wel 20% warm water.  Een gemiddeld huishouden bespaart hierdoor zo’n 50 euro per jaar.

Grote investeringen

12. Laat rolluiken plaatsen

Rolluiken zorgen ervoor dat de warmte binnenblijft en de kou buiten. Extra voordeel: in de zomer houden ze je huis juist koel. Zo hoef je niet direct de ventilator of airco aan te zetten. Scheelt ook weer.

13. Verbeter de isolatie van je huis

HR++ of triple glas en een goed geïsoleerde muur, dak en vloer, zorgen ervoor dat er veel minder warmte verloren gaat. En in veel gevallen kan je hier subsidie voor krijgen.

14. Koop een HR-ketel

Een HR-ketel (hoogrendementsketel) verbruikt veel minder gas dan een CV-ketel. Het rendement van een HR-ketel is zo’n 111%. Dit kan, omdat de ketel ook de restwarmte gebruikt.

15. Ga voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering. Meestal verdien je de aanschafkosten hiervan al terug binnen 7 jaar. Elke kilowattuur die je zelf opwekt, hoef je tenslotte niet te kopen van het energiebedrijf. Dit levert meer geld op dan wanneer je jouw spaargeld op de bank laten staan tegen 0% rente.

Bonustip: compenseer met huidige lage hypotheekrente

De energieprijzen stijgen, maar de hypotheekrentes zijn nog steeds super laag. Alle beetjes helpen natuurlijk, maar wil je meer geld besparen? Profiteer dan van de huidige lage hypotheekrente. In veel gevallen scheelt dat snel honderden euro’s. Benieuwd of dit ook voor jou geldt? Onze hypotheekexperts kijken graag mee. Vraag een gratis gesprek aan via het formulier hieronder of bel 078 648 14 80.

Heb je een vraag? Bel ons!